19 Şubat 2006

SÜTLÜ MANTAR ÇORBASI

Uzun bir aradan sonra nihayet yazabiliyorum.Hem yoğunluk hem de rahatsız olmam sebebiyle bir türlü yazamadım.Yoğunluğumdan dolayı çok zahmetli yemekler yapamadım.Farklı olarak annemin tariflerinden yaptığım çorbanın tarifini yazmak istedim:

MALZEMELER:
  • Yarım kilo mantar
  • 2 bardak süt
  • 3 kaşık un
  • 3 kaşık tereyağ
  • Tozbiber,karabiber,tuz
  • 3 bardak su

YAPILIŞI:Mantarlar iyice yıkanır ve küçük küçük doğranır.Tencereye yerleştirilir ve suyunu çekene kadar kapağı kapalı pişirilir.Suyunu çektikten sonra tereyağı ilave edilir ve hafif pembeleştirilir.Bir kenarda kavurduğumuz un pembeleşince mantara ilave edilir.(Ben önceden kavurup kavanoza dolduruyorum çorbalar için çok güzel gidiyor) 1 tatlı kaşığı tozbiber ve karabiber isteğe bağlı olarak eklenir.Üzerine 2 bardak soğuk süt yavaş yavaş dökülür,sonra da su ilave edilerek kısık ateşte kaynayana kadar karıştırılır.Kaynadıktan sonra tuzu ilave edilir.(tuz önceden koyulmamalı çorba kesiliyormuş annemin deyimiyle)Aynı çorbayı farklı şekillerde de yapıyoruz biz mantar yerine kabak veya havuç da kullanılabilir.AFİYET OLSUN...

10 Şubat 2006

FIRINDA KARNIBAHAR

Uzun bir aradan sonra nihayet yazmaya vakit bulabildim.Okulların açılmasıyla birlikte öyle yoğun bir tempoya girdim ki sanki bir hafta boyunca ilk defa nefes alıyorum gibi geliyor.Hergün yazmayı ümit ederek bugüne geldim meğer neçok alışmışım bu aleme, sanki en sevdiklerimden ailemden uzak kalmışım gibi hissettim.
Bugün benim için hüzünlü bir gündü,yüreğim çok burkuldu...belki çok küçük bir sebep ama benim hassas kalbim için oldukça büyüktü.Yeni dönemde yine ders programım değişti ve herzamanki gibi en kötü program benimkisiydi.Sene başından beri belki on kere değişti ve hep şanssızlık(!) beni buldu.Herkes sürekli taleplerde bulunurken ben aman zahmet olmasın onlar benim için uygun olanını daha iyi bilirler,şikayetçi olmayayım kimseye yük olmayayım derken olan işte böyle oldu...Ne garip bir dünya dedim içimden ve kabulüm dedim herzamanki iyimserliğimle ama gözyaşlarıma engel olamadım nekadar doluymuşum meğer...Eşim canım benim, her zaman benim çocukça hüzünlerimi dağıtmak için ne yapacağını şaşırır ve başarır da en sonunda!Akşam gittiğimiz sinema işe yaradı herhalde şuanda yazarken burukluk hissetmiyorum hiç, geçti bile,neyse ben tarif yazıcaktım galiba:)unutmuşum içimdekileri dökmüşüm ortaya ama yazmak çok rahatlattı beni.Gelelim asıl meseleye,geçenlerde yapıp yazmaya vakit bulamadığım yemeğimin tarifine:


MALZEMELER:Orta boy karnıbahar,yarım kilo kıyma,bir soğan,karabiber,pulbiber(1çay kaşığı),tuz,domates suyu veya 2adet domates rendelenmiş.Üzerine sosu için 2 bardak süt,3 kaşık un,bir miktar kaşar(rendelenmiş),2 kaşık tere yağı veya sıvı yağ.
YAPILIŞI:Karnıbahar parçalara ayrılarak haşlanır.Haşlandıktansonra tepsiye yerleştirilir.Bir tencerede kıyma,soğan kavrulur,domates sosu veya rendesi eklenir,tuz,karabiber,pul biber ilave edilir 2 bardak su ile pişirilir.Sosu ayrı bir tencerede hazırlanır:3kaşık un tereyağında pembeleştirilir,2bardak süt yavaş yavaş ilave edilir ve ocaktan alındıktan sonra kaşar rendesi ilave edilir.Hazırladığımız kıymalı iç karnıbaharın üzerine dökülür,üzerini kapatacak kadar su ilave edilir.En son da sosu dökülerek orta sıcaklıktaki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.Ben busefer acelem olduğu için nar gibi kızarmasını bekleyemedim:)AFİYET OLSUN...

01 Şubat 2006

MUZLU RULO PASTA

Ailem için yaptığım rulo pastamı yazmayı unutmuşum her nedense...Oldukça basit ve lezzetli olan bu pastayı yıllardır yaparım fakat tarifini nereden aldığımı hatırlayamıyorum, büyük ihtimalle eski arkadaşlarımdan birinden.Pastayı bütün halde görüntüleyemedim malesef,ben çekene kadar bölünmüştü bile:)ben de dilim halde çektim.İşte tarifi:

MALZEMELER:Pandispanyası için;

  • 4 yumurta
  • 4 fincan şeker
  • 5 fincan un
  • 1 paket kabartmatozu
  • Kreması için;1/2 süt
  • 3 kaşık kakao
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı su
  • 1 paket vanilya ,2 adet muz

YAPILIŞI:Yumurtalar kar haline gelinceye kadar çırpılır,4 fincan şeker ilave edilip çırpılmaya devam edilir.Kabartmatozu ve un karıştırılarak eklenerek iyice çırpılır ve yağlı kağıt döşenmiş tepsiye dökülerek önceden ısıtılmış fırında 10 dakika pişirilir.Buarada kremasını hazırlarız:Yarım kilo süt,3 kaşık kakao,6 yemek kaşığı şeker,1 yumurta sarısı,1 paket vanilya,1 çay bardağı su ve 3 kaşık un bir tencerede koyulaşana kadar karıştırılarak pişirilir.

Pandispanyamız piştikten sonra sıcağıyla rulo olarak sarılır ve öyle soğumaya bırakılır.Ilık haldeyken kağıttan çıkarılır ve açılarak üzerine kremanın yarısı sürülür.Fındık veya ceviz içi dökülür.Uç kısmına muzlarımız bütün halde yerleştirilir,rulo şeklinde uzunlamasına sarılır,üzerine tekrar krema sürülür ve buzdolabına soğuması için bırakılır.Ben servis yapmadan önce sade kremşanti yaparak üzerine sürdüm daha güzel oldu o şekilde de yapabilirsiniz(yarım bardak sütle bir paket sade kremşanti iyice çırpılır).

Mutlu günlerde sevdiklerinizle paylaşabileceğiniz bir lezzet...AFİYET OLSUN...