26 Ocak 2006

TAHİNLİ KURABİYE

Geçen haftasonu aile günüm için yaptığım kurabiyelerden biri de buydu.Tarifi sevgili Hilal'den almıştım ve gerçekten de nefis oldu.Herkes tarafından çok beğenildi.Oldum olası kurabiyelere bayılırım ve çok severek heyecanla yaparım.Okulda adım kurabiyelerimle anılır arkadaşlarım arasında.
Özellikle tahine olan aşırı sevgim öğrenciyken sıkça yediğim tahinli çöreklere dayanır.Artık kurabiyesini yapacağım sık sık...
MALZEMELER:
  • 1 su bardağı tahin
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 4 su bardağı un
  • vanilya,kabartmatozu

YAPILIŞI:Karıştırma kabında 1 su bardağı tahin,şeker ,sıvıyağ ve bir yumurtanın sarısı karıştırılır.Üzerine unla birlikte vanilya ve kabartmatozu da ilave edilerek iyice yoğurulur,kulakmemesi kıvamına gelince hamur (bana göre) biraz dinlendirilir.Daha sonra hamurdan parçalar alınarak yuvarlanır,önce yumurta akına sonra cevize batırılarak tepsiye dizilir ve orta sıcaklıkta 10-15 dakika pişirilir.Fırından çıktığı gibi sakın kaldırmaya kalkmayın benim gibi,elinizde dağılıverir:)biraz soğuyunca kalıplaşıyor çünkü.AFİYET OLSUN...


22 Ocak 2006

SUSAMLI HALKA

Haftasonu aile günümüz bendeydi,yarıyıl tatilinde olduğum için rahat rahat hazırlık yapabildim.Tüm ailem biraraya geldiği için dünyalar benimdi o gün:)Yeğenlerimin çok sevdiği susamlı halkayı yaparken busefer tarifimi biraz değiştirdim,birgün önce Sevgili Oktay Usta yaparken izledim ve ona göre yaptım.Gerçekten ağızda dağılan kandil simidi tadında bir lezzet ortaya çıktı:

MALZEMELER:

  • Yarım paket margarin
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • Yarım su bardağı su
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta
  • Yarım paket kabartmatozu
  • Alabildiği kadar un

YAPILIŞI: Yarım paket margarin bir tavada eritilir,soğuduktan sonra karıştırma kabına alınır.Üzerine yarım su bardağı sıvı yağ ve yarım su bardağı su ilave edilir.1 yumurtanın sarısı ilave edilir,beyazı üzeri için ayırılır.Daha sonra tuz,sirke ve mahlep ilave edilip karıştırılır,yarım paket kabartmatozu unla birlikte dökülür.Kulakmemesi kıvamı elde edene kadar un ilave edilir ve iyice yoğurulur.Hamurdan küçük parçalar alınarak silindir şeklinde yuvarlanır,başparmağımızın etrafında çevrilerek artan kısım kopartılır.Elde edilen küçük halkalar önce yumurta akına daha sonra da susama batırılır ve tepsiye dizilir.Orta sıcaklıkta 10-15 dakika pişirilir.

Özellikle çocuklar için ideal bir atıştırmalık :)Ben önceden yapıp dolabıma koyuyorum aniden gelen misafirlerime çıkarıp ikram ediyorum,aynı tazeliğini koruyor.Mutlaka deneyin eminim çok beğeneceksiniz,AFİYET OLSUN...

20 Ocak 2006

BROKOLİ SUFLESİ

Bugün akşam yemeği için yaptığım suflenin tarifini Sevgili Hayat'tan aldım.O da lezzet dergisinden almış.Büyük bir merakla eşimle birlikte denedik ve nefis bir yemek elde ettik,fotoğraf konusunda çok becerikli değilim sanırım çok iyi çekememişim ama tadı resminden daha güzeldi!İşte tarifi:
MALZEMELER:

  • Yarım kilo brokoli
  • 3 yumurta
  • 1.5 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı kaşar rendesi
  • 30 gr. margarin(ben tereyağı kullandım)
  • 2.5 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • tuz,karabiber
  • 4 bardak su(asıl tarifte 2 bardaktı az geldiğini farkettim ben 4 yaptım)

YAPILIŞI:Brokoli çiçekleri ayırılarak yıkanır,bir tencerede 4 bardak su ve 1 çorba kaşığı sirke ile 10 dakika haşlanır.(asıl tarifte 5 dak. ama yetersiz olduğu için ben 10 dak. haşladım)

Ayrı bir tencerede tereyağı eritilir,2.5 çorba kaşığı un yağda pembeleştirilir.1.5 çaybardağı süt yavaş yavaş ilave edilir,beşamel sosu kıvam elde edilince ocaktan alınır,soğumaya bırakılır.Üzerine yumurta sarıları ve rendelenmiş kaşar ilave edilir.Yumurtanın ayırdığımız akları mikserle beyaz köpük oluncayadek çırpılır sosa ilave edilir.

Tepsi yağlanır brokoliler yerleştirilir,tuz karabiber ilave edilir,üzerine hazırladığımız sos dökülür ve iyice yayılır.Önceden ısıttığımız fırında 20-25 dakika pişirilir.AFİYET OLSUN...

(Eşime de yardımlarından dolayı buradan ayrıca teşekkür etmeyi bir borç bildim,hayatıma kattığın anlam ve tüm beni mutlu etmek adına yaptıkların için binlerce teşekkür ederim CANIM,iyiki varsın hayatımda....)

16 Ocak 2006

PAZILI PİDE

Bayram nedeniyle epey bir ara vermiştim nihayet yazabiliyorum.Bizim ailenin bayramları pek yoğun olur,hani hep denir ya" nerde o eski bayramlar diye"işte bizim bayramlarımız eskiyi devam ettiriyor hala.Öyle yoğun oluyorumki vaktin nasıl geçtiğini anlayamıyorum hiç.Nezamanki misafirler gitme hazırlıklarına başlıyorlar o zaman anlıyorum bittiğini bayramın.Bayramlarda mutfağımız pek yoğun olur,özellikle kahvaltılar...Düşünüyorum da nekadar şanslıyım böyle bir ailem olduğu için.Herkesin imrendiği bir aile ortamımız var,kalabalık olması da ayrı bir güzellik.Eşim ailemize katıldıktan sonra büyülendi resmen ve benden daha tutkun oldu.Böyle bir ailenin şifresi nedir diye soranlara annem hep hoşgörü,sevgi ve saygı der.Allah herkese böyle bir aile ortamı nasibetsin özellikle ailelerin pamuk ipliğine bağlı olduğu bu devirde...
Ailemizin bir arada olduğu tatilde yaptığımız pidenin tarifini paylaşmak istedim sizlerle,belki basit bir pide ama sevgiyle muhabbetle yoğurulmuş hamuru...
MALZEMELER:
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • yarım çay bardağı sirke
  • 1 paket yaş maya
  • aldığı kadar un

İÇİ İÇİN:

  • 1 kilo pazı(patates,ıspanak,peynir de kullanılabilir)
  • 1 adet orta boy soğan
  • tozbiber,tuz,sıvı yağ

YAPILIŞI:Bir karıştırma kabında maya ılık sütle karıştırılarak bekletilir.Köpürmeye başladıktan sonra üzerine yağ,şeker,tuz,sirke ilave edilir.Aldığı kadar da un ilave edildikten sonra iyice yoğurulur,mayalanması için sıcak bir yerde bekletilir.

İç için ince ince doğranmış soğan yağda kavurulur,toz biber ilave edilip daha önceden küçük küçük doğranmış pazının üzerine dökülür,tuz ilave edilir ve karıştırılır.

Mayalanan hamur oklavayla çok ince olmayacak şekilde orta büyüklükte açılır,hazırladığımız iç ortasına koyulur,yayılır yanlardan kapatılır orta kısmı açık bırakılır.Üzerine peynir serpilir,kenarlarına da yumurta sarısı sürülür ve orta sıcaklıkta pişirilir.İçini biz bazen patatesli bazen de ıspanaklı yapıyoruz çok güzel oluyor.Mutlu aile kahvaltılarında sıcacık bir pide iyi gider,AFİYET OLSUN!...

09 Ocak 2006

LOKUMLU KURABİYE

Bugün yeğenimin doğum günüydü...Ona aldığım hediyenin yanına bu çok sevdiği kurabiyeyi iliştirdim.Tüm aile bugün bir aradaydı tabi bayram öncesi olunca Baha'nın doğumgünü epey renkli geçti.Benim en mutlu olduğum anlardır ailemin birarada olduğu anlar...
Sık sık yaptığım bizim ailenin çok sevdiği lokumlu kurabiyeye hindistan cevizli kurabiye de diyebiliriz,bazen sade de yapıyorum ben.Özellikle bayram için önerebilirim,bizim ailede bayramda mutfak oldukça zengin olur:
MALZEMELERİ:
  • 2 yumurta(birinin akı ayrılacak)
  • 4 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 paket margarin (oda sıcaklığında)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 10 adet lokum
  • 3-4 su bardağı un

YAPILIŞI:Margarin karıştırma kabında parçalara ayırılır,yumurtalar,hindistan cevizi ve pudra şekeri ilave edilir yoğurulur,kabartma tozu unla karıştırılarak ilave edilir hepsi birlikte iyice yoğurulur.Hamurun kıvamı kulakmemesi kıvamında olmalı un ölçüsü ona göre ayarlanabilir.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avucumuzda iyice yuvarladıktan sonra ortasına daha önceden dörde bölüp kestiğimiz lokum koyularak kapatılır ve tekrar iyice yuvarlanır.Yuvarladıktan sonra yumurta akına ve hindistan cevizine batırılarak tepsiye dizilir.Orta sıcaklıktaki fırınımızda 10-15 dakika hafif pembeleşinceye kadar pişirilir.AFİYET OLSUN...Gerçekten harika oluyor tavsiye ederim...

Yarın bayram çocukluğumdaki gibi içim kıpır kıpır yine ...Herkesin bayramını şimdiden kutluyorum umarım neşeli ,cıvıl cıvıl eski bayramları aratmayan bir bayram geçirir tüm insanlar umarım hüzün hiç uğramaz kalplerimize,SEVGİYLE KALIN...

07 Ocak 2006

VE NİHAYET KARNE GÜNÜ...

Dün okulun son günü yani karne günüydü.Nihayet tatile çıktık uzun bir aradan sonra.Benim için duygu yoğunluğu yaşadığım günlerdir karne günleri...Karneleri veren ben olsam da karşımdaki öğrencilerim kadar kıpır kıpırdır içim,küt küt atar kalbim.Onların heyecanlı bakışları sevgi dolu gözleri içimi ısıtır ve epey bekletirim onları karneleri vermeden önce.Doya doya bakarım panik hallerine.Bir bilseler öğretmenlerinin kendilerinden daha çocuk kalpli olduğunu...
Dün yine aynı duygular içindeydik onlarla fakat bir duygu daha eklenmişti diğerlerine:Ayrılık hüznü!
Tatilden sonra başka bir okula gitme durumum hepimizi hüzne boğmuştu.Onlarla son konuşmayı yapmak ne kadar da zordu.Evde hazırlamıştım oysa neler söyleyeceğimi, ama nasıl da uçup gitti kelimeler...Onların yalvarışları sevgi gösterileri karşısında konuşmak çok zor oldu.Belki de gitme durumum iptal olur ama bu vedalaşma ortamı bana onları nekadar çok sevdiğimi ,onların bana olan sevgilerini ve bu sevginin beni nekadar doyurduğunu gösterdi.Hiçbir sevgi bukadar mutlu etmez herhalde insanı...ve karnelere geldi sıra.Verilen emeklerin karşılığını görme zamanı...Ben tabi herzamanki yumuşak kalbimle kıyamamıştım onlara bol bol notlar vermiştim sevmeyi öğrendikleri için!Mesleğimle gurur duydum dün yine.Çok seviyorum yetiştirdiğim çiçeklerimi.....

04 Ocak 2006

UN KURABİYESİ

Sevgili yeğenlerimin yapmayı ve yemeyi çok sevdikleri bu kolay ama lezzetli kurabiyeyi yine onları mutlu etmek için birlikte yaptık.Teyze olarak onların mutluğu sevinci dünyalara değer benim için.Fotoğraflarını çekmek istedim kurabiyeyi yumuk elleriyle yuvarlarken,ama çekemedim malesef neden mi bıcırıklar televizyonda çıkacak zannettiler ve süslenmediklerini ,çirkin çıkacaklarını söyleyip çektirmediler.İşte bizim kolay ,malzeme sıkıntısız ama bir o kadar nefis un kurabiyemizin tarifi:

MALZEMELER:

  • 1 paket eritilmiş margarin
  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartmatozu
  • 3-4 bardak un

YAPILIŞI:Margarin eritilip soğutulur.Bir kaba boşaltılır,üzerine 3 çorba kaşığı pudra şekeri dökülür.Vanilya,kabartmatozu veya karbonat ilave edilir.Son olarak da un katılıp bir güzel yoğurulur.(un miktarı kıvamına göre seçilebilir3-4 arası)Burada esas malzemenin birbirini çok iyi tutmasıdır,dağılmaması gerekir.Yoğurulan hamur küçük küçük yuvarlanır,tepsiye dizilir,orta sıcaklıkta 10-15 dakika hafif pembeleşinceye kadar pişirilir.AFİYET OLSUN...

Çocuklar için ideal bir kurabiye tabiki çalışan ve çok vakti olmayan teyzeleri için de!!!

01 Ocak 2006

AY ÇÖREĞİ


Hafta sonu olması nedeniyle bol bol mutfakta vakit geçirdim yine.Eşimin çok sevdiği ay çöreğini yaptım ben, eşim de kısır yaptı harika oldu herzamanki gibi.Tarifini daha sonraki zamanlarda verebilirim.Ailemle ve çayla birlikte hafta sonlarına doyum olmuyor fakat neçabuk ta bitiyor yarın yine aynıkoşturmaca okul,öğrenciler,son notlar,sözlüler...Neyse gelelim nefis ay çöreğimizin tarifine:

MALZEMELER:

  • Yarım paket margarin(tereyağı da olabilir)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • tuz,1 paket kabartma tozu ve aldığı kadar un

İÇ İÇİN;

  • 4 adet patates,karabiber,tuz,tozbiber
  • ekşimek,maydanoz,yumurta akı

YAPILIŞI:

  • Margarin eritilir,sıvıyağ,yoğurt,yumurta,tuz hepsi bir kapta karıştırılır.Kabartma tozu ve aldığı kadar un ilave edilir,kulak memesi kıvamına gelinceye dek yoğurulur.10-15 dakika dinlendirilir.
  • İç hazırlanır:patatesler haşlanıp rendelenir,tuz karabiber pulbiber ilave edilir.Ayrı bir yerdemaydanozlar incecik doğranır,yumurta akı ve ekşimekle karıştılır.
  • Hamuru yuvarlak açıp içine önce patatesli iç sonra da ekşimekli iç koyarak rulo sarıp ay şekli verilir.Üzerine de daha önce içe kullandığımız yumurtanın sarısını sürerek susam çörek otu serpip orta sıcaklıkta pişirilir.Çayın yanında afiyetle yenir.

Çok basit ve güzel bir çörek kesinlikle tavsiye ediyorum mutlaka deneyin,AFİYET OLSUN...